Вартість електричної енергії: де брати інформацію


З 2019 року в Україні пройшла реформа, відповідно до якої стало можливим розрахувати точну вартість електричної енергії. Сьогодні це зробити можна за допомого платформи торгової біржи Українська енергетична біржа. Деталі про зміни в законодавстві можна переглянути за посиланням www.ueex.com.ua/presscenter/news/tsina-elektroenergii-na-ueb-dzherela-danih-ta-ostanni-tendentsi/.

До прийняття закону, розрахунок проводився виходячи із даних середнього показника споживання електричної енергії по окремим регіонам. При цьому, час споживання на добу не мав ніякого значення. Показники розраховувались однаково. Ця система була недосконалою а тому потребувала змін. Крім того, недосконалість системи полягала в єдиному джерелі формування ціни – національній комісії в галузі енергетики та надання комерційних послуг.

Після того, як в 2019 році було змінено законодавство, умови для діяльності компаній що беруть участь в торгах змінились. Відтепер, на ціноутворення мають вплив наступні показники:

  • обсяг спожитого ресурсу (електричної енергії);
  • графік його розрахунку;
  • своєчасна оплата податків та зборів;
  • загального обсягу спожитої електричної енергії протягом 24 годин.

Також було введено спеціальні умови, а саме механізм продажу ресурсу від ПрАТ «Укргідроенерго» та «НАЕК «Енергоатом» за цінами, які в значній мірі нижчі за ринкові. Такі вимоги будуть діяти до того моменту, поки виробники електричної енергії на вугіллі та природному газі не стануть домінувати на ринку. Тоді саме ринкова вартість буде впливати на ціну електроенергії.

Важливим кроком на зустріч поліпшенню умов продажу електроенергії було введення інституту продажу за двосторонніми договорами. Тимчасовим організатором таких торгів було призначено саме Українську енергетичну біржу. Вона довела свою компетентність та прозорість системи, про що повідомили як українські, так і європейські експерти.

Електронні аукціони товарної біржи напряму впливають на створення прозорої процедури купівлі та продажу електроенергії, а також видають адекватну ціну на неї. Така методика позитивно впливає на розвиток української економіки та на лояльне відношення населення до тарифів на електроенергію.