Рамкові угоди на Прозорро – особливості, процедури


Для закупівля товарів, робіт та послуг державні та комунальні підприємства ініціюють проведення відкритих електронних торгів на платформі державних закупівель ProZorro. Це вимога чинного українського законодавства (ЗУ «Про публічні закупівлі»). В онлайн системі Прозорро щодня проводяться десятки відкритих аукціонів, на яких можуть приймати участь всі компанії, які пройшли кваліфікаційний відбір чи інші процедури оцінювання спроможності виконати умови тендеру. Онлайн сервіс Прозорро співпрацює з партнерським ресурсами – для забезпечення доступності. З системою ProZorro працює також Mega Sale, сайт якого можна знайти за посиланням megasale.com.ua.

Особливості рамкових угод на платформі закупівель Прозорро

Процедура укладення рамкової угоди застосовується при необхідності залучення кількох учасників (не менше трьох) для поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг. Замовник може оголошувати одну чи кілька рамкових угод.

Деякі особливості укладення рамкових угод:

  • Замовник після прийняття рішення про укладення рамкової угоди (коли поставку, роботу чи послугу можуть виконати тільки декілька підрядників) оприлюднює на Прозорро таке оголошення. В оголошенні вказується назва замовника, його місцезнаходження, інші ідентифікаційні дані. А також назва і код предмету закупівлі, кількість одиниць продукції чи обсяг робіт, очікувана вартість лоту, умови оплати та інші дані, регламентовані законодавством.
  • При рамкових угодах строки подання тендерних пропозицій учасниками повинні складати не менше 30 днів з моменту публікації оголошення про наміри замовника укласти договір з кількома підрядниками.
  • Договір укладається з учасниками, які пройшли конкурентний відбір чи іншу оцінювальну процедуру, згідно діючого українського законодавства. Відбір здійснюється шляхом проведення відкритих електронних торгів на ProZorro. При укладенні рамкової угоди, в якій прописані всі істотні умови, головним фактором відбору є сама низька ціна.
  • Для відбору замовник розсилає запрошення тим учасникам, з якими укладено рамкову угоду щодо надання своїх тендерних пропозицій. Запрошення учасників не мають можливості змінення істотних умов договору та вимог до характеристик лоту (предмету закупівлі).

В разі порушення прав та інтересів учасників в процесі конкурентного відбору чи відбору вони мають право оскаржити дії замовника через подання до суду.